Foto: Midjourney/DELFI

Pirms 30 gadiem Latvijas Republikas Augstākā tiesa sāka skatīt diriģenta Imanta Cepīša slepkavības lietu. Ievērojamais latviešu kordiriģents, Latvijas Valsts konservatorijas docents un Dziesmu svētku virsdiriģents tika noslepkavots ļoti nežēlīgā un brutālā veidā – 1993. gada 16. jūlijā Rīgā viņam 24 gadus vecs puisis uzlēja sālsskābi.

Ar Cepīti uzbrukuma brīdī bija viņa draudzene, kurai arī trāpīja skābes šaltis. Viņa izdzīvoja, bet guva smagus apdegumus. Izmeklētāji toreiz ātri noskaidroja gan vainīgos, gan domājamos slepkavības motīvus. Kā liecina krimināllietas materiāli, smagā nozieguma iemesli bija, maigi sakot, muļķīgi, savukārt noziedzniekiem piespriestie sodi – nelieli. Portāls "Delfi", izmantojot Augstākās tiesas arhīvā un Latvijas Nacionāla arhīva Latvijas Valsts arhīvā glabātos dokumentus, rekonstruē šī nozieguma gaitu.

"Tas bija ļoti nežēlīgs noziegums. Apliet divus cilvēkus ar skābi tikai par to, ka kāds nav paņemts līdzi uz ārzemēm! Viens cilvēks nozieguma rezultātā mira, bet otram palika rētas uz visu mūžu," sarunā ar portālu "Delfi" atzīst šīs krimināllietas izmeklētājs, bijušais Organizētās noziedzības izmeklēšanas prokuratūras prokurors Armands Stumbergs, kuram izdevās visus lietā aizdomās turētos saukt pie atbildības.

Liktenīgais kora brauciens uz Franciju

Šis stāsts gan nesākas deviņstāvu namā Maskavas ielā, kur 1993. gada 15. jūlijā sapulcējās visi trīs brutālā uzbrukuma plānotāji, bet gan nedaudz agrāk – Valsts akadēmiskā kora "Latvija" kolektīvā, kas 18. jūlijā plānoja braukt uz Franciju

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!